in

6 zaujímavých faktov o čokoláde. Čo o nej (ne)viete?

Čokoláda je jednoznačne najpopulárnejšia sladká pochutina na našej planéte. Ľudia po celom svete skonzumujú viac 3 milióny kakaových bôbov ročne. Cítime sa po nej lepšie, je dobrá pre naše srdce i mozog. Vieme ako chutí, ako vonia, ale vieme kde sa vzala? Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko zaujímavosti o tejto dobrote!

1. Odkiaľ pochádza čokoláda? Ehm…z obchodu?

Čokoláda sa pripravuje z plodov stromu Kakaovníka pravého (Theobroma cacao – etymologický pôvod slova z gréčtiny – „Jedlo Bohov“), ktorý pochádza z Južnej Ameriky a darí sa mu v teplých a vlhkých oblastiach. A práve preto jeho hlavný výskyt bol v povodí riek Amazon a Orinoko do 20 stupňov od rovníka.

Foto: Bernard DUPONT, Flickr

Ako popularita čokolády rástla, pestovanie kakaovníka sa postupne rozširovalo aj do ďalších kútov sveta, najmä do Afriky, Južnej a Juhovýchodnej Ázie. Dnes, Ghana, Pobrežie Slonoviny, Nigéria, Indonézia a Brazília tvoria 79% celkovej svetovej produkcie kakaa.

2. Je to ovocie! No, tak trochu

Ovocie kakaovníka tvarom a veľkosťou pripomína papayu a môže obsahovať aj 40 semien – kakaových bôbov. Tie sa fermentujú, sušia, pražia, prejdú sériou ďalších procesov až sa nakoniec premenia na čokoládu tak ako ju poznáme.

3. Koľko bôbov potrebujeme na 1 tabuľku čokolády?

Za predpokladu, že chceme vyrobiť 1 veľkú 450 gramovú čokoládu, budeme potrebovať asi 400 kusov kakaových bôbov. Jeden strom kakaovníka ročne urodí v prepočte asi 20-30 plodov ročne. To sú 2 – 3 veľké čokolády! Aj vy si v hlave prepočítavate aké veľké musia byť tieto plantáže aby uspokojili dopyt po čokoláde? Uff!

Foto: ICCFO

4. Biela čokoláda nie je tak celkom čokoláda

Vyrába sa z rafinovaného kakaového masla, cukru, mlieka, mliečnych tukov, vanilky a lecitínu. Biela čokoláda technicky nie je čokoláda a ani ako čokoláda nechutí. Dôvodom je absencia kakaovej sušiny. Tá dodáva čokoláde farbu, arómu a nezameniteľnú chuť.

5. Pre ľudí pochúťka, pre domácich miláčikov jed

Čokoláda obsahuje kakao a kakao obsahuje zlúčeninu s názvom teobromín. Tá je pri určitých množstvách pre niektorých domácich miláčikov toxická. Otrava čokoládou je problém, ktorý sa týka  hlavne psov, ale vyskytne sa aj u mačiek, či iných zvierat. Medzi príznaky požitia teobromínu u zvierat môžu patriť: nepokoj, rozrušenosť, hyperaktivita, nervozita, chvenie, zvracanie, hnačky, zvýšený smäd, zvýšená srdcová frekvencia a môže nastať aj smrť.

Foto: patigen.com

Pamätajte, snikersku sebe, pamlsok havkáčovi, nie naopak!

6. Ružová čokoláda?

Určite ste už o nej počuli, alebo ste ju aj dokonca ochutnali, hit posledných rokov vo svete čokolády – tzv. „Ruby“ čokoláda. Niektorí sa domnievajú, že jedinou prírodnou vecou na tomto produktu je ružová farba, zatiaľ čo chuť je výsledkom pridania kyseliny citrónovej. Podľa odborníkov sa v bôboch prirodzene nachádza farba i chuť, no dá sa odblokovať iba za pomocí tajného procesu, ktorý pozná iba belgicko-švajčiarska spoločnosť Barry Callebaut, ktorá tento nový druh čokolády uviedla na trh v roku 2017.

Foto: Zacharie Grossen

Ruby čokoláda sa vyrába z bôbov, ktoré sa výlučne pestujú v 3 krajinách sveta – Pobrežie Slonoviny, Brazília a Ekvádor. Chuť čokolády je popisovaná ako ľahká ovocná, mierne kyslastá a nie príliš presladená. Ak ste ju ešte nevyskúšali, oberáte sa o jedinečný zážitok, pretože chutí úplne inak ako akákoľvek iná čokoláda, ktorú ste doposiaľ mali.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Načítava sa...

0

Videli ste už Pomskyho? Tento stojí za pozretie

Krava ochranárka. Takto ochraňuje stráži svojho pastiera